MS ve fotbale začíná už ve čtvrtek a samostatná česká reprezentace opět chybí.

Upřímně řečeno žádná škoda. Nevzpomínám si, že bychom někdy měli tak lehkou kvalifikační skupinu a nic. Ano, německá reprezentace byla a asi ještě hodně dlouho bude nad naše síly, ale ten zbytek? 

Když jsme nebyli schopni postoupit přes Norsko, Severní Irsko, Azerbajdžán a San Marino, tak co bychom tam asi dělali. Jedině ostudu.

Gary Lineker svého času řekl, že "Fotbal je hra pro 22 hráčů. kterou vždycky nakonec vyhrají Němci". Jestli tomu tak bude i  v Rusku, netroufám si tipovat, ale nedivil bych se. Ať tak či onak máme se na co těšit i když to bude bez nás. Alespoň si to budeme moci víc užít, protože fakt netoužím po tom, abychom dostali nakládačku od toho či onoho týmu. 

Je pravda, že krásného fotbalu jsme si užili hodně v Champions League, ale věřím, že i na závěrečném turnaji mistrovství světa, se dočkáme kvalitních zápasů. Nejsem žádný fotbalový odborník; pouze člověk, který se rád podívá na kvalitní fotbal. Ten jsem bohužel u současné fotbalové reprezentace neviděl ani nepamatuji. Konec konců světového šampionátu jsme se zúčastnili naposledy v roce 2006. A tam jsme taky žádnou díru do světa neudělali. Pokud mne paměť neklame, tenkrát to vyhráli Italové, kteří se překvapivě do Ruska rovněž nekvalifikovali. 

Osobně jsem toho názoru, že to není vina pouze trenéra Karla Jarolíma, ale především fotbalového umu našich reprezentantů, kteří ve světě hrají druhé housle. Zásadní problém ovšem vidím ve vedení fotbalového svazu. Ti si žijí ve svém vlastním světě a kapři si rybník nevypustí. 

Pro mne osobně bylo největším fotbalovým zážitkem naší ještě československé reprezentace ME 1976 v Jugoslávii, kde jsme dokázali na penalty porazit Německo nezapomenutelným Panenkovým dloubákem. Já ale se slzou v oku vzpomínám nejenom na Tondu ale i na Frantu Veselého, protože takové pravé křídlo v současné Slávii citelně chybí. A co se týče samostatné české reprezentace tak v jejím podání jsme viděli naposledy atraktivní útočný fotbal v roce 2004 v Portugalsku, kde excelovali Milan Baroš a Karel Poborský. 

Končím legendární hláškou Víta Holubce: "Sportu zdar a fotbalu zvlášť" 

 

 

 

 

Autor: Jiří Beránek | pondělí 11.6.2018 19:30 | karma článku: 19,99 | přečteno: 531x