Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problémem je, že jednotný trh EU už nezajišťuje volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob, ale vymýšlí nové technické, právní a administrativní překážky ve svobodném obchodování a podnikání.

Samotná měna je proto až druhořadým faktorem, který by podpořil svobodný volný trh. Nejprve je nutné odstranit překážky, která EU v posledních 2 letech vymyslela.

1 2
možnosti
Foto

Můžete být konkrétní. Děkuji.

1 0
možnosti

Celkem s autorem souhlasím a vadí mi fakt, že třeba příští rok nepůjdeme společně s euro-volbami k referendu o přijetí či nepřijetí eura.

Jinak mne autor překvapil názorem, že ČNB má nějaké půjčky, dluhy nebo něco na ten způsob. Do této chvíle jsem si myslel, že má v trezorech tuny zlata, stříbra a cizích bankovek.

1 2
možnosti
Foto

V roce 2022 vzrostla kumulovaná účetní ztráta z minulých let na celkových 487 mld. Kč. což znamená, že ČNB má zápornou hodnotu vlastního kapitálu...

2 0
možnosti

Euro by bylo zajímavým projektem, kdyby na jedné měně spojilo podobně výkonné ekonomiky.

V okamžiku, kdy země eurozóny mají ekonomiky dramaticky rozdílné, musí nutně dojít k problémům.

Dalším zádrhelem je politika a hlavně projekt CBDC, digitální Euro je hrozbou pro svobodu občanů.

4 4
možnosti

J24a93n 64V47ě42r32n24ý

1. 8. 2023 10:28

Nerozumím tomu jaký problém podle vás vznikne, když budu platit stejnou mincí jako Němec nebo Rumun. Čemu tohle jako může vadit?

3 1
možnosti

J78i38ř27í 68P27a33u97l

1. 8. 2023 7:51

"Silná koruna vyhovuje nám občanům, protože zlevňuje dovoz"

Silná koruna nezlevňuje dovoz, silna koruna akorat trochu brani zdrazovani zbozi z dovozu.

1 0
možnosti

Nevýhodou koruny je právě to, že je jeden den silná a druhý den slabá. A jestli se vyplatí? Není důvod, proč by se měla vyplatit dvaceti zemím a naší ne.

1 2
možnosti

Ale o tom bychom měli rozhodnout my, občané s hlasovacím právem, v referendu.

Jinak nevýhoda kolísání hodnoty koruny je naopak výhodou, protože odráží stav naší ekonomiky a umožňuje ČNB, alespoň částečně, povzbuzovat nebo utlumovat hospodářský růst.

Jinak, zhruba ve 180 zemích není euro primárním platidlem.

Z Vašeho příspěvku jsem úplně nepochopil, co se vlastně vyplatí? Koruna naše nebo například dánská, švédská, norská nebo euro?

0 1
možnosti

J33o41s62e69f 58S87u52k

31. 7. 2023 16:48

Proč by měla mít ČNB zájem na zavedení €? By si podřezali pod sebou větev. Proto se to vždy nějak zdůvodní, jak je to pro nás nevýhodné, že budeme platit dluhy Řecka a jiných atd. Největší hujerství je, když do toho Klaus začne míchat naši suverenitu.

Jak je to pro nás nevýhodné mít korunu ukázala nynější krize, kdy státy Eurozóny měly inflaci většinou pod 10%, zatímco my jsme atakovali 15%.

2 0
možnosti

Aha, a proto mají Slovensko a Rakousko stejnou inflaci (dva nejbližší srovnatelně velké státy), demagogu

1 3
možnosti
Foto

Já jsem cestovatel, tak v tom mám jasno. I když faktem je, že při bezhotovostní platbě je to fuk (ale banka si to zinkasuje na kurzu). Za nejveselejší v této souvislosti považuji, že největší odpůrci Eura jsou zároveň největší zastánci zachování hotovosti.

4 5
možnosti

Jenže ono to platí i naopak.

Největší příznivci Eura jsou totiž zároveň i největší fanatici přicházejícího eurosocialismu se všemi bolševickými výdobytky (nesprávně nazývané jako liberální) jakými jsou například důsledná kontrola a regulace všeho a všech (proto ta snaha o likvidaci plateb v hotovosti), pozvolná likvidace svobod, zavádění cenzury, atd. Lidí, kteří ve jménu světlých liberálně bolševických eurozítřků fakticky nenávidí tuto republiku, její kulturu, obyvatele a nadšeně vítají jakékoli nápady Bruselu týkající se migrace, green dealu, LGBT, či zavedení dotačně byrokratického ekonomického řízení Evropy jež zcela z tohoto prostoru vytlačilo principy tržní ekonomiky.

14 2
možnosti

J61a76n 65P50a11v55e41l

30. 7. 2023 23:03

Asi souhlasím s poslední větou autora. Ono je asi celkem jedno, jestli máme euro či korunu. Jsou tak spjaté, že euro vytáhne či potopí korunu. Je to důležitější pro podniky kterým odpadnou převody měn. Pro normální lidi to moc význam nemá, krom toho, že prostě jednou či dvakrát do roka vymění peníze. Pro ty konzervativnější. Ti modernější zaplatí kartou

1 0
možnosti

Já to v zásadě vidím stejně.

Několik Slovenských firem odebíralo ode mne zboží. Se slovenskou korunou třeli spíš bídu s nouzí.

Po zavedení Eura, se všechny tyto firmy zvedly a zvýšily své odběry a tím i platby. Kurzové rozdíly byly pro ně nevyzpytatelné a zajištění kurzů drahé.

I když někteří Slováci brblají, tak nikde nevidím, že by se měli hůř, než dřív.

2 0
možnosti
Foto

J97o20s41e96f 27B56á75r91t56a

30. 7. 2023 22:27

EU se připravuje na digitální měnu, paní Šichtařová před tím varovala. S korunou nám to až tak nehrozí, i když i tady náznaky jsou.

3 6
možnosti

Sichtarova roky varuje pred necim, co porad ne a ne nastat.

14 3
možnosti

Co to je? Rozhoduje se o nás bez nás, ale můžeme k tomu něco říct? A ví autor, kolik peněz měsíčně tratíme neustálými převody?

5 0
možnosti
  • Počet článků 246
  • Celková karma 21,42
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud svoboda něco znamená, znamená to "právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet" aneb co si myslíš o sobě ty, je mnohem důležitější, než to, co si o tobě myslí ostatní...

Seznam rubrik