Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Česká národní banka potažmo bankovní rada ČNB mění svou měnovou politiku podle křišťálové koule. Jednou je pro ni koruna příliš silná, teď pro změnu příliš slabá. Co tedy s tím? Měli jsme tu bláznivé období devizových intervencí a teď to pro změnu vypadá, že dojde k razantnímu zvýšení úrokových sazeb. Vím, že vliv ČNB na stanovení "optimální" výše kurzu české měny je omezený, ale to nic nemění na tom, že euro za 25 nechci. Lepší bude si korunu si nechat pokud možno co nejdéle. [>-]V

0 0
možnosti
Foto

Vidíte, a já tratim díky výplatě v eurech mesicne víc jak tisic korun díky silnější koruně.

0 0
možnosti

a ještě maličkost...váš výpočet důchodu jsem nekontroloval a předpokládám, že jste ho dobře spočítal...jenže mně vadí něco jiného a to, že si myslím, že cokoliv pod 1000 euro je prostě mizerný důchod...........otázkou pak jen zůstává, jak takový důchod lidem zabezpečit při dnešních cenách...........a co všechno se musí udělat i s dnešní výškou platů a mezd......

0 0
možnosti

k podstatné úvaze o tom, jestli je či není koruna podhodnocená a o kolik, jsou nutná čísla a výpočty......

dokážete takový výpočet předložit nebo pracujete pouze s pocitem. A pakliže pracujete s pocitem, dokážete doložit o co tento pocit opíráte?

jen pro zajímavost........v roce 1990 byla česká mzda osmina mzdy německé. Dnes je naše mzda přibližně čtvrtinová nebo trochu lepší než čtvrtinová.....tedy jinak řečeno, za posledních 27 let jsme si na platě polepšili o 100% nebo o polovinu podle toho jak to budete počítat.......a to například komunisté nezvládli.......

1 0
možnosti
Foto

Podle Big Mac Indexu časopisu The Economist by měl dolar stát necelých 15 korun. Vztaženo na cenu burgeru od řetězce McDonald's je tak česká měna podhodnocena nejvíce za skoro 16 let...

0 0
možnosti

I19v43a73n 36Š98t89í76p74e36k

12. 10. 2017 14:30

Až bude Euro za 15 (ještě lépe za 10,-), bude moci český vysokoškolák, celý život zastávající významné funkce, nebo odborník výrazně přispívající obecnému pokroku, se vztyčenou hlavou projít kolem hloupé německé sekretářky nějaké sudeťácké nuly, schopné nám Čechům akorát tak udělovat hraběcí rady.

0 0
možnosti

Nevim jak Vy, ale ja okolo ni projdu hrde i ted.

1 0
možnosti
Foto

V28í90t 79T82i97c22h65ý

12. 10. 2017 13:41

Když už se má přijmout €, tak by měly státy eurozóny plnit jeho kritéria a to neplní celkem nikdo.

Když už euro tak za současný kurz s tím, že ČNB už nebude potřebovat devizové rezervy co drží a měla by postat každému občanu republiky cca 8-10 tis € do začátku ( a na to má).

3 0
možnosti

Pozor, po vstupu do eurozony se ztrata CNB promeni ve statni dluh. Tj. kdyz devizove rezervy rozda, tak se to projevi v dluhu. A mimochodem, vstup do eurozony jeste neznamena, ze nepotrebuje devizove rezervy. Napriklad dolary.

0 1
možnosti

Hned perex mate blbe. On je totiz dobre nastaveny kurz prave neco mezi. Mezi touhou lidi nakupovat levne zahranicni veci, pripadne tam levne jezdit, a mezi schopnosti firem neco pri tomto kurzu produkovat. A aktualne asi kurz 18 neni to prave orechove pro produkcni cast ekonomiky, pouze pro tu spotrebni.

1 0
možnosti
Foto

Samozřejmě souhlas a karma. ČNB poslední roky dělala všechno pro to, aby občany ČR ožebračovala a teď při posilování koruny bude vidět, že svým intervenčním nakupováním eur ožebračovala i sama sebe. Slušný kurz je potřeba i pro to, aby nákupy (např. počítačová technika, mobily, pračky, ledničky, televize...) nebyly drahé a nezruinovala by nás případná dovolená v cizině.

2 0
možnosti

na co Vam bude levne dovozove zbozi, kdyz Vas zamestnavatel krachne, protoze ten kurz pro nej bude silny, a Vy prijdete o praci, tedy i prijem?

1 0
možnosti
Foto

I98v61a14n 57V44e98s30e87l67ý

12. 10. 2017 11:52

Váš názor sdílím a to porovnání platů a důchodů jsem i v nějakých diskuzích použil.

Jsou zde i názory, že je to jedno zda platíme korunou nebo € jak napsal níže pan Hrubý. Není to jedno i jen psychologicky kdy bychom měli při současném kurzu Kč/€ příjmy mnohem nižší než ve zbytku eurozóny a byli bychom velmi, velmi chudými příbuznými. Proto považuji kurz za základní podmínku při rozhodování euro ani či ne.

Jiná věc je jak přijatelný kurz docílit, když by měl být tvořen tolika neovlivnitelnými faktory (krom toho, co předváděla ČNB poslední roky).

Teď můj příspěvek asi ekonomicky vzdělaní diskutující rozcupují místo aby vysvětlili v čem se mýlím.

Pro mě je vskutku rozhodující zda můj důchod bude dnešních 620€ (kurz 25) nebo 775€ (kurz 20). A stejné to je i u odměn za práci, dnes tak diskutovaného tématu, i v korunách (právě při srovnávání s okolními státy).

2 0
možnosti
Foto

V ČNB se dělá měnová politika ode zdi ke zdi. Jednou sedí v bankovní radě většina eurohujerů, pak převáží euroskeptici a jak je to teď netuším. Faktem však zůstává, že nás teď asi čeká zvyšování úrokových sazeb...

0 0
možnosti

Nevím, jak Vy posuzujete podhodnocení koruny. Ony peníze jsou totiž také zboží, a hodnotu určuje trh (někdy násilněný centrálními bankami).

A ještě drobnost: Pokud máte důchod v Kč a platíte v českých obchodech v Kč, je Vám kurz koruny k jakékoliv měně volný. (Samozřejmě s výjimkou cen dovezeného zboží.)

1 0
možnosti

k te zavorce - potiz je, ze cca 1/2 zbozi je u nas z importu

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS