Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi se prý vzdávají Jadranu a na dovolenou začali jezdit na Balt , hlásí Poláci a píše MF

Já už ale s Chorvatskem taky skončil. Nejenom proto, že ho znám jako své vlastní boty, ale je tam totiž draho a služby těm cenám vůbec neodpovídají. Polsko však mám taky moc rád. Například včera jsme se vrátili a nemělo to chybu. 

Do Chorvatska jsme jezdili k moři, když byly děti malé. Jadran jsme poznávali postupně. Od severu k jihu. S dětmi jsme začínali na Istrii a skončili v jižní Dalmácii. Když na kluky přišla puberta, tak už začali Chorvatskem opovrhovat, že by to chtělo nějakou změnu. Tak jsme dali jednou egyptskou Hurghadu. Apartmány jsme vyměnili za hotel a vlastní vaření za hotelovou stravu. Šnorchlování v moři bylo sice fajn, ale dostihla nás Faraonova pomsta, kdy zvlášť starší syn byl skoro na umření. To bylo naposledy, kdy byl s námi na letní dovolené potažmo prázdninách. Mladší syn byl pak ještě jednou s námi v turecké Alanyi a pak už si kluci jezdili po celém světě podle svého gusta. 

Já s manželkou jsem ovšem na Jadran nezanevřel. Navštivili jsme místa ještě nepoznaná konkrétně ostrov Hvar a hlavně jsem si splnil svůj sen. V covidové době navštívili Dubrovník a to bylo něco, co se málokomu poštěstí. Město prakticky bez turistů a na hradbách jsme byli prakticky sami. Nádhera. Loni v červnu jsme byli ještě v hotelu Nano v Drveniku, ale to byla závěrečná tečka za chorvatskou kunou a s největší pravděpodobností i za Jadranem. V průběhu léta jsme pak vyrazili dvakrát do Polska. Na poznávačku. Nejdříve do Wroclavi, kde se nám moc líbilo. Nejenom město jako takové, ale mají tam i moc pěkné golfové hřiště. No a v srpnu jsme poprvé v životě vyrazili k Baltu konkrétně do Gdaňsku. Kdo tam ještě nebyl, tak vřele doporučuji. Z turistického úhlu pohledu krásné město, kde je pořád na co koukat a kde se nudit určitě nebudete. Atraktivní destinace pro turisty z celého světa. Jenom mám trochu obavu, aby se z ní brzy nestal druhý Dubrovník. Loni jsme tam Čechů moc nepotkali, ale v české mutaci časopisu Forbes jsem se dočetl, že "Polsko se pro Čechy stává novým Chorvatskem". 

Polsko má samozřejmě turistům hodně co nabídnout. Počínaje krásnými sakrálními památkami, přes historická města, nedotčenou přírodu, hory, jezera a samozřejmě i to moře. Ale pozor. Není to Jadran a nikdy nebude. Loni jsme měli štěstí na počasí a tak jsme strávili i nějaký čas na pláži v Sopotech. Na pláži bylo samozřejmě mnohem víc lidí než v moři. Jó dalo se, ale chápu, že spousta Poláků jezdila raději do Chorvatska než k Baltu a mnozí asi pořád jezdí, ale konkrétní čísla neznám. 

V anketě MF Dnes "Vyměnili byste dovolenou u Jadranu za odpočinek u Baltu"  86% hlasujících říká, že ano, 14% že ne, a co vy milí čtenáři?

Co se týče pobytu u moře, já jsem definitivně vyměnil Chorvatsko za Turecko. Koncem června jsme byli v Kemeru a doufám, že se tam ještě někdy vrátím. Průzračné, tyrkysové moře je plně srovnatelné s modrým Jadranem a místo panoramatu Biokovo se člověk kochá z vody výhledy na pohoří Taurus. 

Dnes ale dám přednost stínu a odpoledne nečekanému finále Wimbledonu. Markétu Vondroušovou lze sledovat od 15:00 na Eurosportu 2.  

PS Včera jsme se vrátili z čtyřdenního pobytu v Poznani. Bylo tam taky moc hezky i když z turistického úhlu pohledu jsou Krakow, Wroclav a Gdaňsk atraktivnější destinace. Pro spoustu Čechů je však nejoblíbenějším místem Biedronka...

Autor: Jiří Beránek | sobota 15.7.2023 8:52 | karma článku: 28,65 | přečteno: 1095x
  • Další články autora

Jiří Beránek

Samochvála smrdí

Když mne nikdo nepochválí, musím to udělat sám/sama. Občas to dělám taky. Zejména když se mi na golfu povede rána, kterou nikdo neviděl. Naposledy hybridem 160 metrů druhou ranou na grýn a dva putty.

27.4.2024 v 7:36 | Karma: 18,13 | Přečteno: 298x | Diskuse| Politika

Jiří Beránek

Koho volíš? Pellegriniho nebo Korčoka?

Neznám ani jednoho a tak jsem se zeptal slovenských přátel při nedělní grilovačce. Latiníci tvrdí "In vino veritas". Víno sice tentokrát nebylo, ale měli jsme v sobě pár piv. Nejenom těch plzeňských, ale taky výborný Moscow Mule.

3.4.2024 v 18:24 | Karma: 25,48 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Společnost

Jiří Beránek

Čte ještě někdo Lidové noviny a chutná vám pendrek?

Mnozí z čtenářů samizdatové Lidovky pamatují. Tedy pokud ještě nemají problém s Alzhaimerem nebo s demencí. A co se vám vybaví, když slyšíte slovo pendrek?

2.4.2024 v 9:52 | Karma: 15,65 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost

Jiří Beránek

Proboha, už dost! Stačilo

Co mají společného renomovaná filmová kritička Mirka Spáčilová s komunistkou Kateřinou Konečnou? Hádejte. Věk to není i když jsou obě stále aktivní a jsou hodně vidět i slyšet. Nevím, jaké má ještě ambice Mirka, ale Kateřina

1.4.2024 v 11:02 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Jiří Beránek

Slávie je na výjezdě, město se třese

Fanoušci Sparty byli před čtvrtečním osmifinále s Liverpoolem hodně natěšení, že by v jejich současné formě mohli vedoucí tým Premiere League potrápit a při troše štěstí třeba i postoupit. Realita však byla odlišná. Jedním slovem

10.3.2024 v 10:01 | Karma: 15,90 | Přečteno: 301x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 246
  • Celková karma 21,27
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud svoboda něco znamená, znamená to "právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet" aneb co si myslíš o sobě ty, je mnohem důležitější, než to, co si o tobě myslí ostatní...

Seznam rubrik