Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu vyhovují prázdné stadiony aneb otevřená výzva ministru zdravotnictví Válkovi

Říkal jsem si, že si nová vláda zaslouží 100 dní hájení, ale nevydržel jsem to a mám už potřebu nemlčet. V době, kdy celá Evropa rozvolňuje a ruší opatření v souvislosti s covidem-19, tady nová demokratická vláda schválila paskvil

Tím paskvilem míním nový pandemický zákon, který nic pozitivního nepřinese. Naopak.

Fialova koalice slibovala velké změny k lepšímu, ale ukazuje se, že od prázdných slov je k nějakým pozitivním změnám hodně daleko. Tedy alespoň já zatím žádné nevidím. Naopak. Pokud vy ano, tak mi je napište v komentářích.

A aby nedošlo k mýlce. Nikdy jsem nepatřil k voličům ANO a Andreje  bytostně nesnáším. Nicméně už před volbami jsem tady někde psal, že od nové vlády nečekám žádné zásadní změny k lepšímu. Bohužel zatím je to horší než jsem čekal. Nová vláda řeší kraviny místo aby se věnovala věcem zásadním a podstatným, které se týkají nás všech. Jistě, nový pandemický zákon se týká nás všech, ale bohužel v tom negativním slova smyslu, protože omezuje práva a svobody občanů. 

Nejvyšší správní soud zrušil opatření ministerstva zdravotnictví podle kterého byl zakázán vstup do stravovacích podniků a klubů bez dokončeného očkování nebo po prodělaném covidovém onemocnění. Právní účinnosti to má nabýt až 9. února 2022 nicméně už včera jsem byl na obědě v jedné restauraci, kde po mně nikdo Tečku nechtěl a veškerý personál i osazenstvo restaurace bylo bez roušek. 

To se týká vnitřních prostor, ale co se týče sportování na čerstvém vzduchu, tam se nic nemění a kladu si otázku. Fakt to nikomu nevadí a komu ty prázdné stadiony vlastně vyhovují a proč?

Odbor přátel Slavie napsal otevřený dopis "Výzva ministru zdravotnictví", který mi mluví z duše a jehož znění vám tímto předkládám i zde:

Vážený pane ministře,

Obracím se na Vás jako předseda Odboru přátel fotbalové Slavie, největšího a nejstaršího fanouškovského sdružení v České republice. Náš spolek s historií od roku 1964 čítá bezmála 5 000 členů. V našich řadách bývali či stále jsou významní členové z řad kultury, sportu a politiky. Jen namátkou si dovolím vyjmenovat několik mých předchůdců v roli předsedy tohoto spolku: Martin Růžek, Josef Vinklář, Ilja Prachař, Rudolf Jelínek nebo Miroslav Ondříček. Svými aktivitami podporujeme dobré mravy, osvětu sportu, jakožto i povědomí o historii České republiky, která je nám velmi blízká. Vždyť Slavia, která mimochodem letos slaví 130 let od svého vzniku, byla původně literárně řečnickým spolkem a stála u zrodu Československa. 

Velmi pečlivě sledujeme aktuální dění okolo pandemie koronaviru, veškerá nutná omezení se nás samozřejmě týkají nejen v pracovních a rodinných životech, ale také v soukromých aktivitách, kam bezesporu patří i fanouškovství. Navštěvujeme fotbalové zápasy nejen po republice ale i po celé Evropě, kde Slavia dělá naší zemi dobré jméno.

Od počátku pandemie se nejen naši členové ale i ostatní fanoušci ať už Slavie nebo jiných klubů přizpůsobují nastaveným pravidlům v rámci boje proti COVID-19. Plně chápeme, že jistá omezení u hromadných akcí jsou potřeba, avšak nechápeme jejich nevyrovnanost.

Aktuálně platí pro fotbalová utkání limit 1 000 osob na utkání a toto se nám zdá velmi diskriminační. V případě fotbalových utkání nejvyšší fotbalové soutěže, tento limit umožňuje například Bohemians 1905, kteří mají stadion s kapacitou 6 300 osob, naplnit stadion z 15 %. Městský stadion v Karviné má kapacitu 4833 diváků a domácí tým tak může stadion naplnit z více než 20 %. Na opačné straně spektra jsou však kluby s velkými stadiony jako Slavia či Sparta. Konkrétně Slavia hraje své domácí zápasy na nejmodernějším fotbalovém stadionu u nás s kapacitou 19 370 diváků. Stadion má několik samostatných vchodů a sekcí, je možné jej rozdělit na několik vzájemně oddělených částí, v každé z nich by mohlo s dostatečnými rozestupy sedět tisíc diváků. Přesto však současná opatření umožňují stadion zaplnit z pouhých 5 %. 

Slavia jako klub dlouhodobě propaguje očkování a již v minulosti ukázala, že je schopna na svých zápasech dohlédnout na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel. Věřím, že mnozí slávisté jsou již dnes očkování třetí dávkou a jsou připraveni dodržet jakékoli předpisy, aby se mohli zúčastnit utkání svého klubu.

Prosím Vás proto o narovnání pravidel návštěv hromadných akcí tak, aby nebyly znevýhodňovány velké fotbalové kluby a současně s nimi i my, jejich fanoušci, například stanovením stropu v počtu diváků na základě procent z kapacity stadionu a nikoliv na základně absolutního počtu.

S pozdravem

David Ocetník

předseda výboru Fotbalový oddíl SK Slavia Praha – Odbor přátel, z.s.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Beránek | čtvrtek 3.2.2022 14:09 | karma článku: 19,54 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Jiří Beránek

Za 20 let se mnohé změnilo. Evropská unie, ODS i já

EU i ODS k horšímu. Co všechno se změnilo k horšímu a co naopak k lepšímu si umíte vyhodnotit každý sám za sebe, ale je mi jasné, že se shodneme, že se neshodneme, když se neshodnou ani Zahradil s Fialou v rámci jedné partaje.

4.5.2024 v 8:23 | Karma: 29,29 | Přečteno: 710x | Diskuse| Politika

Jiří Beránek

Samochvála smrdí

Když mne nikdo nepochválí, musím to udělat sám/sama. Občas to dělám taky. Zejména když se mi na golfu povede rána, kterou nikdo neviděl. Naposledy hybridem 160 metrů druhou ranou na grýn a dva putty.

27.4.2024 v 7:36 | Karma: 21,11 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Jiří Beránek

Koho volíš? Pellegriniho nebo Korčoka?

Neznám ani jednoho a tak jsem se zeptal slovenských přátel při nedělní grilovačce. Latiníci tvrdí "In vino veritas". Víno sice tentokrát nebylo, ale měli jsme v sobě pár piv. Nejenom těch plzeňských, ale taky výborný Moscow Mule.

3.4.2024 v 18:24 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Společnost

Jiří Beránek

Čte ještě někdo Lidové noviny a chutná vám pendrek?

Mnozí z čtenářů samizdatové Lidovky pamatují. Tedy pokud ještě nemají problém s Alzhaimerem nebo s demencí. A co se vám vybaví, když slyšíte slovo pendrek?

2.4.2024 v 9:52 | Karma: 15,65 | Přečteno: 554x | Diskuse| Společnost

Jiří Beránek

Proboha, už dost! Stačilo

Co mají společného renomovaná filmová kritička Mirka Spáčilová s komunistkou Kateřinou Konečnou? Hádejte. Věk to není i když jsou obě stále aktivní a jsou hodně vidět i slyšet. Nevím, jaké má ještě ambice Mirka, ale Kateřina

1.4.2024 v 11:02 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

  • Počet článků 247
  • Celková karma 20,56
  • Průměrná čtenost 1276x
Pokud svoboda něco znamená, znamená to "právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet" aneb co si myslíš o sobě ty, je mnohem důležitější, než to, co si o tobě myslí ostatní...

Seznam rubrik