Klaus vs Halík 1:1 aneb Bůh a euro

Jen Bůh ví, co všechno hodlají učinit politici k záchraně Eura. Bude evropská měna katolická nebo evangelická?

K dnešní úvaze mne podnítil článek Jiřího Schwarze v dnešních LN, ve kterém se mimo jiném píše: “Budou se evropští politici řídit evangelickými hodnotami, kladoucími důraz na decentralizaci spojenou s odpovědným chováním, na střídmost spojenou s výdajovou zdrženlivostí a na dodržování daných pravidel, tedy stále platného Paktu růstu a stability? V tomto případě by nebylo zapotřebí vykupovat státní obligace Řecka a jiných předlužených zemí eurozóny Evropskou centrální bankou, nebylo by třeba zavádět euroobligace a usilovat o záchranu eurozóny ve stávající podobě za každou cenu. Nebo si evropští politici a evropští centrální bankéři přisvojí část katolické tradice, tedy silnou centralizaci, řízenou solidaritu a toleranci k porušení pravidel ve jménu činění dobra?”

Všechno nasvědčuje tomu, že se již rozhodli. Dle mého názoru je však ta cesta k kontraproduktivní a v konečném důsledku vede do pekel (ekonomických).

Po svatováclavském “státotvorném” projevu našeho pana prezidenta jsem zaznamenal nepřátelskou reakci pravdoláskaře Halíka, jehož svědomí mu prý nedovolilo mlčet. Vzhledem k tomu, že své úvahy rozvádí i v dnešních Lidovkách, dovolím si i já nemlčet tady na blogu.

Tomáš Halík totiž kromě jiného píše, že “Klaus k oltáři” nepatří, a s tím bych i souhlasil, protože „jednota trůnu a oltáře“ se nikdy v minulosti neosvědčila. Navíc já osobně jsem pro důkladnou odluku státu od Církve. S Halíkem se shodnu i v jeho podezřívavém pohledu na Klausovy konzervativní hodnoty vzhledem k tomu, že donedávna zastával názory veskrze liberální ve kterých nezbývalo moc místa pro morálku a právo.

Teolog Halík prezidentovi Klausovi coby kazateli morálky z řady důvodů prý nevěří, ale já zase z řady důvodů nevěřím Halíkovi. On sice umí dobře mluvit i psát, ale jeho pojetí křesťanství je mi na hony vzdálené. Ostatně biblickým pravdám taky. Je samozřejmě možné, že něco jiného tvrdí oficiálně, aby se přiblížil "vzdáleným", nicméně si myslím, že blíže k pravdě bude skutečnost, že Halík zatím nedospěl k poznání toho nejdůležitějšího. A tím je fakt, že není jiné cesty k Bohu než skrze Ježíše Krista.

A tak si kladu hypotetickou otázku. Co by bylo horší? Znovuzrozený Klaus za kazatelnou nebo katolík Halík na Hradě? Nevím. Možná by obě varianty mohly být naopak pro občany této země k užitku. Nicméně osobně bych přál nejenom Halíkovi a Klausovi ale i všem čtenářům, aby měli v srdcích pokoj, který převyšuje každé lidské pomyšlení. A dárcem tohoto pokoje není papež, ale jenom a pouze Ježíš Kristus.

A co se týče evropské měny a její budoucnosti tak o ní nebude rozhodovat ani Halík ani Klaus. Bohužel o tom rozhodují nejenom soudruzi v ECB, ale především evropští politici, kteří mají své vlastní zájmy. Obávám se, že pokud se nestane zázrak, že líp už bylo. Konec konců v Bibli je jasně napsáno, jak budou vypadat poslední časy. Pokud jste však Bibli ještě nečetli, z celého srdce vám ji doporučuji. Ta kniha má totiž co říct i dnešnímu člověku.

Autor: Jiří Beránek | pondělí 3.10.2011 17:57 | karma článku: 17,07 | přečteno: 1475x
  • Počet článků 245
  • Celková karma 21,64
  • Průměrná čtenost 1287x
Pokud svoboda něco znamená, znamená to "právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet" aneb co si myslíš o sobě ty, je mnohem důležitější, než to, co si o tobě myslí ostatní...

Seznam rubrik